Prirodna baština

Južno od Brinja kraj Letinca nalazi se još jedan izniman i misteriozan lokalitet Siničića špilja.  

Siničić špilja

Radi se o jedinstvenoj i iznimno važnoj prapovijesnoj lokaciji u kojoj je, pretpostavlja se, živio paleolitski lovac čak 9500 godina prije Krista. Dokaz tomu su slike na stijenama spilje, odnosno slikovni leptolitički prikazi 550 metara od ulaza, koji do danas nisu odgonetnuti. Slikovno pismo otkriveno 1997. godine jedinstveno je u Hrvatskoj, a znanstvenici su ga nekoliko puta pokušali dešifrirati. 

Neke teorije kažu kako su urezi nalik na germanske rune zapravo primitivan mjesečev kalendar star čak 11.500 godina, dok urezani križevi sugeriraju i kasnije mezolitsko svetište iz 15. stoljeća. 

Iza ulaza u spilju nalazi se prostrana dvorana sa prvim sifonskim jezerom koje se u proljeće, zbog obilnih oborina, prelije i izvire van spilje u obliku slapića. U spilji su nađeni i keramički predmeti, kosti životinja, a pretpostavlja se i da se radi o jednom o najstarijih tragova naselja u Lici i šire. Siničić spilja zaštićena je kao kulturno dobro, ali i dalje skriva svoje tajne i mamac je za sve znatiželjnike i zaljubljenike u povijesno, misteriozno i nerazriješeno.

Siničić špilja čuva još jedno blago, endemsku vrstu iz skupine rakušaca, tzv. Redenšekov rakušac (1959), koji je u kategoriji kritično ugrožene svojte. 

Jezero Brodić - jezero u Brinju